Architect Max van den Hof

 

Van stadsquiz naar burgerinitiatief De Zwaon

Vanuit een stadsquiz kwam de opdracht: “Waar staan wij als Huissenaren in tijden van technologie, trends en veranderingen”. In plaats van vooruit te kijken was medequiz speler en architect Max van den Hof veel meer geneigd stil te staan bij wie we zijn als Huissenaren. Max nam als uitgangspunt dat in tijden waarin historische herkenbaarheid vervaagt de Zwaon altijd een baken van herkenning is geweest.  

De Zwaon is voortgekomen uit een maatschappelijk vraagstuk, die naast het verenigingsleven al snel de politiek in Lingewaard en Kleef heeft bereikt waardoor dit initiatief een burgerinitiatief is geworden om de sculptuur te kunnen realiseren als baken van herkenning en als onderdeel van een stuk cultureel erfgoed van Huissen. 

 

Het kunstwerk

Voor het kunstwerk heeft Max van den Hof gekozen voor de een sculpturale abstractie van een zwaan. Geïnspireerd op de eenvoud van de vouwtechniek van origami is het lijnenspel ontstaan. Vanuit het kleinste detail is er gedacht aan het materiaal, de textuur en de verweving met de techniek. Dit in combinatie met licht en de 3D-vorm wordt het meer dan een statisch object. Het beeld staat voor herkenbaarheid. 

Materiaal en textuur

Het framewerk is vormgegeven met overal dezelfde doorsnede een stalen kokerprofiel voorzien een opale plaat aan de binnenzijde, die subtiel op licht in een nachtsituatie. Het staalwerk zal wit in kleur worden gemoffeld, zodat het beperkt onderhevig is aan onderhoud. Het plein is vormgegeven met klinkers en betonnen zitelementen. Daarnaast zal een trapelementen worden gemaakt van cortenstalen bakken voorzien van grind. Alles zal wegvallen in de groene setting, die deels met wilde grassen en bloemen zal worden ingekleed.

De beoogde locatie

Voor de plek van het kunstwerk is er gekozen voor een strategische locatie aan de rand van de stad. Een groene terp, een vergeten plek, die ingevuld gaat worden als nieuwe entree van Huissen. De groene terp ligt ingebed tussen knooppunten van fietspaden en wegen. Grenzend aan de locatie liggen parkeervoorzieningen. Hierbij wordt een plein gerealiseerd. Het ontwerp van het plein is bestraat met kasseien die een verwijzing hebben naar de middeleeuwen de totstandkoming van Huissen en Kleef. De Zwaon wijst met de snavel richting Kleve (DE).

De locatie is eigendom van de gemeente Lingewaard. Voor de oriëntatie, mogelijkheden en realisatie op deze locatie zullen alle gebruikelijke en benodigde procedures gevolgd worden.