Stichting & bestuur

November 2018. In Huissen vindt de “Stads Quiz Huissen” plaats. Een van de onderdelen van de quiz was een creatieve opdracht. De vraag luide: “Hoe zal Huissen eruit zien in 2050? Wat is er dan overgebleven van het Huissense karakter. Visualiseer dit op creatieve wijze”.

Het winnen van deze creatieve opdracht – met een lichtsculptuur een moderne variant van een zwaan  -, gaf een rollercoaster aan enthousiasme en emotie. Door zijn eenvoud en  betekenis, wist de creator, een jonge architect Max van den Hof, de zielen en harten van  de Huissenaren te raken.

Verbinden van het verleden met heden, van oud en jong. De traditie leeft voort! Voeg aan dit alles een veronderstelde perfecte locatie en er ontstaat een kruispunt van fysieke verbindingen, die ook een versterking van de herkenbaarheid van Huissen  als stad vergroot. Niet in de laatste plaats ook een verbinding met onze oosterburen, de plaats Kleef. Zij delen namelijk dezelfde geschiedenis als Huissen.

Het enthousiasme werd verder aangewakkerd door een presentatie van de creatie bij de  lokale Rotary, de Herensociëteit en een groot interview in De Gelderlander. Overal waar je kwam; er werd over gesproken in het stadje Huissen! Het kon niet uitblijven. Deze unieke creatie  moest gerealiseerd  gaan worden!  Dit resulteerde in een ontmoeting  met twaalf enthousiaste mensen die zich daar sterk voor wilden  maken. Ook de gevonden samenwerking met de Gemeente Lingewaard is constructief en zij heeft haar steun aan het project toegezegd. Het burgerinitiatief was een feit!

Dit alles leidde tot de oprichting van de stichting “De Verbindende Zwaon”. De naam van de stichting staat voor inhoud en uitstraling.

In september 2019 zetten de bestuursleden, onder toezicht van notaris Paul Kok van Lingewaard Notarissen, hun handtekening onder de statuten van de stichting ‘De Verbindende Zwaon’. Daarmee is de stichting officieel opgericht.

Doelstelling Stichting De Verbindende Zwaon

Zoals de stichting al in zijn naam heeft ontsloten is een belangrijk doelstelling van de stichting verbinding te maken met een kunstwerk. Een sculptuur van een Zwaan als baken van herkenning voor de inwoners van Huissen. Men wil een brug slaan tussen jong en oud met behoudt van de cultuur historische waarden waarbij deze overgedragen worden aan de jongere generatie.

De verbinding staat ook voor de geschiedenis tussen Huissen en Kleve (DE). Het ontstaan van het wapen van Huissen en de verbroedering met Kleve (DE). De connectie gaat verder waarbij ook in Kleve een zelfde sculptuur gericht zal zijn naar Huissen en de Huissense Zwaon gericht zal zijn naar Kleve.

Bestuur de Verbindende Zwaon

Ruben Arcos Schuurs

Voorzitter
Rubén Arcos Schuurs

Max van den Hof

Architect & designer
Max van den Hof

thumbnail_LBL1039-copy

Secretaris
Luc Hegeman

Peter

Penningmeester
Peter Mulder